Her har jeg samlet en del påstander og spørsmål jeg ofte hører om planter, plantevegger og Skogluft-systemet. De fleste av dem har jeg også besvart i boken Skogluft-effekten, men om du lurer på noe bestemt uten å ha lest boken, eller kanskje vil ha et klart svar til noen andre som spør, håper jeg du vil ha nytte av denne listen.

Skal jeg si deg hvorfor jeg aldri kommer til å ha noen planter inne? Fordi alle planter dør hjemme hos meg. Hvordan skal jeg klare de 20 plantene i Skogluft-veggen da?

Svar: Skogluft-systemet er laget nettopp for deg som ikke er den fødte gartner. Hvis du følger de enkle reglene nøyaktig, vil du ikke oppleve at plantene dine dør. 

Er det ikke mye slit med å holde en sånn plantevegg i orden?

Svar: Skogluft-systemet krever veldig lite vedlikehold. Du vanner bare hver tredje uke. Samtidig ser du om noen av plantene er blitt for lange. I så fall klipper du av den delen av stilken som er for lang. Det er det hele.

Skogluft-veggen har tjue – 20 planter! Hvem har lyst til å skifte jord på alle dem?

Svar: Du trenger ikke skifte jord.

Er det ikke farlig å ha grønne planter på soverommet? Noen fortalte meg de bruker opp oksygenet i luften om natten?

Svar: Planter både skiller ut og bruker oksygen som del av vekstprosessene sine. Om natten går bruken av oksygen litt opp, men en plantevegg vil aldri bruke oksygen i slike mengder at det påvirker oss. Det er rett og slett for få av dem til det.

Bestemor / blomsterhandleren / blomsterboken min / et ukeblad / venninnen min sier at plantene kommer til å dø om de får det stellet du anbefaler.

Svar: Bestemor / blomsterhandleren / blomsterboken din / et ukeblad / venninnen din (all ære til dem) har kanskje ikke satt seg inn i Skogluft-systemet i praksis. Gartnerne mine / kundene mine sier at plantene vokser som bare det.

Kan plantene i Skogluft-veggen slippe farlige gasser ut i luften?

Svar: Plantene i Skogluft-veggen utskiller ingen skadelige gasser. De reduserer tvert i mot forekomsten av mange skadelige stoffer i luften, så lenge de får riktig stell og vokser.

Hvor mye skal jeg gjødsle planten?

Svar: Du trenger ikke gjødsle det første året. Deretter kan du gjødsle med normal plantegjødsel hver gang du vanner, men bruk bare 30 % av den anbefalte dosen som står på flasken.

Hvorfor kan jeg ikke bare sette noen planter i vinduet? Gir ikke det samme helseeffekt?

Svar: Alle planter som vokser og trives har en god virkning på innemiljø og helse. En plante som ikke trives og ikke vokser, har motsatt virkning. Skogluft-systemet er laget for at det skal bli enda lettere for deg å få sunne planter i god vekst, med alle helsefordelene som hører til.

Jeg får ikke lov av husverten å lage hull i veggen. Kan jeg ha plantevegg likevel?

Svar: Ja da. Sett fire blomsterkasser over hverandre i en bokhylle og bruk en regulerbar stålampe med riktig plantelys, så får du samme virkning.

Kan jeg ikke bruke en vanlig pære? Planten kan vel ikke lese det som står på esken?

Svar: Nei, planter er ikke så flinke til å lese, men jo mer optimale lysforhold de får, jo bedre vil de vokse. Blir lyset for svakt, vokser de ikke i det hele tatt. Følger du reglene for Skogluft-systemet, vil plantene vil trives.

Hvordan kan du vite sikkert at planter har en effekt på helsen vår? Folk innbiller seg jo alt mulig rart?

Svar: I kapittel 1 og 3 i boken Skogluft-effekten gjør jeg rede for forskningen som beviser at planter, både inne og ute, har stor betydning for menneskers helse og velvære. Det er betydelige forskere både i Norge, Japan og USA som har forsket på dette.

Er det ikke fryktelig dyrt å kjøpe de spesielle Skogluft- plantene? Kan jeg ikke bruke en vanligere type?

Svar: Skogluft-plantene er av en helt vanlig type som er i salg i vanlige blomsterbutikker. De er ikke dyre. 

Hvordan kan det gjøre noen forskjell om jeg har noen få planter inne i huset mitt? Tenk hvor mye trær det er i en skog, for eksempel.

Svar: Selv om mengden er liten, viser forskningen jeg refererer til i boken Skogluft-effekten at planter innendørs har stor helsemessig effekt.

Kan planteveggen bli tilholdssted for kryp og farlige insekter?

Svar: Ikke andre insekter enn de som allerede lever naturlig i ditt klima.